13 marca - Produkty
Jak już wiesz, w sprężarkach następuje kompresja powietrza zassanego z atmosfery. Urządzenia te dbają, by powietrze było przede wszystkim – czyste. Dlatego tak kluczowe są w branży spożywczej, w której higiena to priorytet.
Na naszym blogu napisaliśmy już ogólny artykuł o zastosowaniach sprężarek śrubowych w zakładach przemysłowych. W dzisiejszym tekście wchodzimy w szczegóły i przybliżamy rolę sprężarek w przemyśle spożywczym.
Jak ważne są sprężarki w przemyśle spożywczym?
Branża spożywcza jest niezwykle szeroka, dlatego zastosowanie sprężonego powietrza należy rozpatrywać zawsze indywidualnie. Przede wszystkim wiąże się to z kontaktem sprężonego powietrza z jedzeniem. W zależności od rodzaju styczności musisz wybrać odpowiedni kompresor – olejowy bądź bezolejowy. Istnieją oczywiście normy regulujące poziom zaolejenia powietrza w formie: skroplonej, oparów i aerozoli w przemyśle spożywczym. Dzięki wyznaczonym klasom jakości możesz wybrać adekwatne urządzenie do swojej firmy.
Sprężarki bezolejowe w branży spożywczej
Jeżeli sprężone powietrze w Twojej firmie ma bezpośrednią styczność z żywnością, możesz wytworzyć wariant bezolejowy. Oznacza to, iż nie przedostają się do niego żadne cząstki oleju, nawet w sytuacjach kryzysowych. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ został zamontowany w urządzeniu trwały układ oliwienia i wszystkie elementy wymagające smarowania są szczelnie zamknięte.
Podsumowując – zastosuj sprężarki bez oleju, jeżeli medium ma ciągły kontakt z żywnością. Pamiętać musisz także o tym, iż warto zainwestować również w odpowiednie filtry powietrza oraz osuszacze, które regulują stopień zawartości cząsteczek wody w medium.
Kompresory olejowe w przemyśle spożywczym
Niekiedy istnieje możliwość dopuszczenia do kontaktu z żywnością specjalnego oleju sprężarkowego, który można wykorzystać w przypadku sprężarki olejowej tłokowej bądź śrubowej z układem chłodzenia olejowego. Takowy olej powstaje na podstawie syntetycznych związków węglowodorów, które są dopuszczalne także w branży farmaceutycznej. Pamiętaj jednak, że zawsze stosując sprężarkę olejową, musisz ją wyposażyć w układ do uzdatniania sprężonego powietrza.
Z doświadczenia pewnie wiesz, że sprężone powietrze może wejść w powiązanie z żywnością pośrednio lub bezpośrednio również w trakcie pakowania i się zabrudzić. Dlaczego? Nieczystości mogą być transportowane także na gotowych opakowaniach. Korzystając z urządzeń pneumatycznych, możliwe jest tworzenie opakowań sterylnych, jednak konieczne jest zainwestowanie w dodatkową stację filtrującą. Stare instalacje także mogą być źródłem zanieczyszczeń. Sytuacja wtedy wymaga wykorzystania dodatkowych zabezpieczeń w postaci filtrów.