21 czerwca - Produkty
Manometr służy do pomiaru ciśnienia względem innej wartości – zazwyczaj ciśnienia atmosferycznego. Mimo że na rynku dostępne są nowocześniejsze urządzenia, manometry glicerynowe są nadal używane w wielu gałęziach przemysłu. Pełnią ważną funkcję także w instalacjach sprężonego powietrza, gdzie mierzą i pokazują wartość ciśnienia w kompresorze. W dzisiejszym artykule odpowiadamy zatem na pytanie, czym charakteryzuje się manometr glicerynowy.
Manometr – co to jest?
Sam manometr to urządzenie służące nie tylko do pomiaru ciśnienia, ale także do utrzymywania go na odpowiednim poziomie. Manometry są niezbędne w kompresorach, a także w pompach, układach hydraulicznych, systemach chłodzących czy instalacjach przemysłowych. Hydraulika to jednak niejedyna dziedzina, w której znajdują zastosowanie – wykorzystuje się je na szeroką skalę w ciepłownictwie i gazownictwie. W gospodarstwach domowych manometry mogą pomóc w kontrolowaniu przepływu wody i ciśnienia w rurach.
Manometr glicerynowy
Przechodząc do manometrów glicerynowych, warto najpierw poruszyć temat samej gliceryny. W warunkach naturalnych jest gęstą, przezroczystą i tłustą w dotyku cieczą. Ma wiele zastosowań w bardzo różnych sektorach przemysłu, a jedno z nich to właśnie manometry glicerynowe. Urządzenia te służą do pomiaru pod i nadciśnienia w układach zawierających różne media – wodę i inne ciecze, olej hydrauliczny, gazy, a także sprężone powietrze. Mierzone ciśnienie jest podawane względem ciśnienia atmosferycznego, które jest widoczne na wykresie manometra jako wartość zerowa. Manometry glicerynowe mogą pokazać tylko ciśnienie wyższe niż atmosferyczne.
Manometry glicerynowe najczęściej wykorzystuje się w następujących branżach:
- przemysł chemiczny,
- przemysł farmaceutyczny,
- energetyka i ciepłownictwo,
- maszyny budowlane,
- urządzenia hydrauliczne,
- przemysł maszynowy.
Jeśli chodzi o materiały użyte do produkcji manometrów glicerynowych, rurkę Bourdona najczęściej wykonuje się ze stali nierdzewnej, natomiast U-rurkę z miedzi lub także ze stali nierdzewnej. Materiał ten jest stosowany również do wykonania obudowy manometrów glicerynowych, choć można spotkać się również z obudową z tworzywa sztucznego.
Montaż manometrów glicerynowych
Manometry glicerynowe montuje się w miejscach pomiarowych za pomocą gwintów. Przyłącze gwintowane może być tylne (w osi manometru) lub boczne (radialne). Wyróżniamy też przyłącze dolne. Jeśli natomiast chcemy wykonać montaż pulpitowy, będziemy potrzebować manometru glicerynowego tablicowego.
Jak działają manometry glicerynowe?
Zasadę działania manometru glicerynowego najlepiej wyjaśnić na podstawie konkretnego typu urządzenia. Najczęściej stosowany jest manometr z rurką Bourdona. Jeden koniec rurki jest przymocowany do obudowy i służy do doprowadzania do niej ciśnienia. Drugi koniec jest połączony z układem pokazującym pomiar, czyli układem przekładni. Rurka Bourdona jest wygięta, a pod wpływem różnicy ciśnienia wewnętrznego i zewnętrznego się prostuje. Na końcu rurki jest zamontowana dźwignia, która przekazuje przekształcenie rurki na mechanizm zębatkowy. Wtedy wskazówka pokazuje na tarczy wskazanie manometru.
Glicerynę wykorzystuje się także w manometrach z U-rurką. W przewodzie w kształcie litry „U” ciecz się porusza, przez co wskazówka manometru pokazuje wartość pomiaru.
Zalety manometrów glicerynowych
Za zalety manometru glicerynowego odpowiedzialna jest właśnie gliceryna, która wypełnia wnętrze obudowy. Jej gęsta konsystencja niweluje drgania i wibracje, przez co umożliwia spowolnienie i ustabilizowanie wskazówki manometru. Bez tego odczyt byłby niemożliwy i skacząca wskazówka pokazywałaby zakres, natomiast dzięki glicerynie pokazuje wartość właściwą.
Precyzyjny pomiar nie jest jedyną zaletą manometrów glicerynowych. Dzięki tłumieniu drgań zużycie mechanizmu jest mniejsze, a żywotność urządzenia dłuższa. Manometry glicerynowe zapewniają wysoką trwałość i odporność na różnicę ciśnień występującą w układzie. Są więc odpowiednie dla miejsc z dużą dynamiką i pulsacją ciśnienia.
Jak dobrać manometr glicerynowy do kompresora?
Manometr, który mierzy ciśnienie względne sprężonego powietrza, powinien być dopasowany do kilku parametrów, żeby mógł wskazywać prawidłowe pomiary. Powinniśmy zatem wziąć pod uwagę:
- temperaturę powietrza i środowiska pracy sprężarki – manometry sprężarkowe są dopasowane do medium o maksymalnej temperaturze 60°C,
- ciśnienie medium – każdy manometr ma zakres ciśnień, w których może pracować,
- klasę dokładności – zaleca się wybór jednej z tych trzech klas: 1.0, 1.6 lub 2.5 (manometry ciśnieniowe do kompresora są wykonane w jednej z nich),
- średnicę, wielkość gwintu i sposób montażu manometru,
- materiał dopasowany do środowiska, w jakim będzie pracował manometr, np. do otoczenia agresywnego czy korozyjnego potrzebna jest obudowa z mosiądzu lub stali nierdzewnej.
Gdzie mogą być wykorzystywane manometry glicerynowe?
Manometry glicerynowe mają szerokie zastosowanie w zakresie instalacji pneumatycznych. Używa się ich m.in. w stacjach przygotowania powietrza, które odpowiadają za prawidłową pracę układów sterowania, czyszczą powietrze w filtrze z zanieczyszczeń, oleju i wody, a także redukują ciśnienie do pożądanego w układzie. Oprócz tego manometry można znaleźć w reduktorach sprężonego powietrza i zespołach filtrująco-redukcyjnych.
FAQ:
1. Do czego służy manometr?
Manometr mierzy ciśnienie medium względem innej wartości, najczęściej ciśnienia powietrza atmosferycznego. To odniesienie do innego ciśnienia odróżnia go od barometru.
2. Co wyróżnia manometr glicerynowy?
Gliceryna znajdująca się we wnętrzu manometru niweluje drgania, które bez niej uniemożliwiałyby precyzyjny pomiar i komfortowy odczyt wartości ciśnienia w miejscach z dużą dynamiką i pulsacją ciśnienia.
3. Jaki manometr glicerynowy do kompresora wybrać?
Wybór należy oprzeć o następujące parametry: ciśnienie medium dopasowane do zakresu ciśnień manometru, temperatura powietrza, wymagana klasa dokładności, specyfika środowiska pracy manometru, do której należy dopasować materiał (np. stal nierdzewna, jeśli występuje ryzyko korozji).